HTML

Mózer András blogja

Locations of visitors to this page

Friss topikok

Linkblog

Magyar Népköztársaság (1949-1989), Magyar Köztársaság (1989-90), Banánköztársaság (1990- )

2009.02.16. 12:47 mozerandras

Hogyan mondják lováriul, hogy polgárháború?

A miskolci rendőrkapitány csendesen cigányozó, és a veszprémi gyilkosság után ordítozó szélsőségesek után valakinek ki kellene állni, hogy egy bonyolult problémáról érthetően beszéljen az emberek előtt. Az elit keresi a szavakat.

A lovári nyelven az Országgyűlésben egykor először megszólaló magyar miniszterelnök a múlt héten elismerte, hogy képtelen szavakba önteni gondolatait a cigány-magyar együttélésről. Se lováriul, se magyarul nem tudja megfogalmazni, valamiféle érthető egységes nyelvbe formázni az egy országban, egyre nehezebben együtt élő cigányok és nem-cigányok, tehát magyarok előtt a problémákat. És akkor még az égető tennivalók szavakba öntéséről nem is beszéltünk. „A régi módon nem lehet beszélni, mert sokan úgy érzik, az a probléma szőnyeg alá söprése, új módon pedig még nem tudunk beszélni a kérdésről” – ismerte be tehetetlenségét Gyurcsány Ferenc, aki aztán néhány napra rá a rendőrök előtt a politikai korrektség jegyében, megint a régi módit vette elő. „Cigányozni nem lehet” – zárta le a vitát erélyesen, hogy a most induló hosszú választási évben legalább a „pc-nyelvre” fogékony liberális szavazóit ne veszítse el.

Vele szemben a máskor szintén szónoki magasságokba törő Orbán Viktor is küzd a szavakkal. Ő a szélsőjobb voksokat igyekezne megtartani, ezért a kétfrontos harc jegyében olyan mondatokat eszel ki, amelyekben a cigány és a bűnözés szavak lehetőleg együtt szerepelnek (gesztus jobbra), de úgy, hogy azért még ne essen ki az európai néppárti szerepéből (gesztus középre). „Cigánybűnözés nincs, de cigány bűnözők vannak” – hallhattuk tőle a Sándor-palotából kifele menet, ahova az ügyben szintén feltűnően szótlan - a komment.hu körkérdésére lényegében nem válaszoló, csak a gyűjteményes beszédeinek linkjeit átküldő - köztársasági elnök hívatta rapportra. Sólyomot a jobboldali sajtó és megmondóembereinek elfogadhatatlan diskurzusa akaszthatta ki, amely valóban túlment schengeni-határon, de ő se állt ki és ő sem mondta el, hogy akkor most szerinte hogyan kellene beszélni a helyzetről.

Arról csak komor történelmi sejtéseink lehetnek, hogy hova vezethet a szélsőjobb által javasolt kollektív megbélyegzés, azt viszont már láthattuk bőven, hogy mi van, ha kizárólag a politikailag korrekt beszéd van, amúgy pedig az igazi problémákról közös a hallgatás, és valójában senki sem tesz semmit a roma integrációért. Ebben a szoclib koalíció, mint a rendszerváltó Antall-kormány óta négy évet leszámítva folyamatosan hatalmon lévő elit felelőssége, bűne óriási. A romák csak akkor voltak fontosak nekik, ha szavazni kellett, a roma programok pénzeit részben valószínűleg a pártkasszákba csorgatták, részben a szokásos átgondolatlanság jegyében kidobták az ablakon, az Állami Számvevőszék szerint a roma programok komplett csődöt mutatnak. Amikor bezzeg helyzet volt – szegregáció az iskolában, vagy cigányozott a rendőrkapitány – akkor hangosan tiltakoztak, és jól elverték a port az első vonalban szívó tanárokon és rendőrökön. A tanár persze ne szegregáljon, a rendőr pedig ne cigányozzon, de a frontkatonákon elverni a port, amikor a hadvezérek nem teszik a dolgukat, nem csak álszentség, hanem a vereséghez vezető biztos út.

A magyar politikai-kulturális-média elit képtelen megfogalmazni a problémákat, képtelen az őszinte beszédre: ezek közül van olyan, ami „csak” gazdasági összeomlással fenyeget, a roma-kérdés megoldatlansága viszont polgárháborús helyzettel (copyright Spiró).

Valamit pedig mondani kellene most, valahogyan erről beszélni kell, mert ahol  hallgatás, fogalmazás-képtelenség, hamis beszéd, álszentség van, ott – ezt nagyon jól látjuk - a baromi nagy csendbe szépen bevonul a Magyar Gárda, lengetnek az árpádsávosok, és gyönyörűen egyszerű megoldásokat kínálnak. Egy ilyen helyzetben felelős magyar miniszterelnök nem mondhatja, hogy nem tudja megfogalmazni a problémákat, vagy ha igen, akkor valóban fel kellene sétálnia a Sándor-palotába benyújtani a lemondását.

A miskolci rendőrkapitány romákat megbélyegző mondatai, és a nagy vihart kavart veszprémi gyilkosság után a cigányságot kollektíven felelőssé tevő szélsőjobb beszéde közepette ki kell állni, vállalni kell, hogy egy bonyolult problémáról érthetően kezd el valaki beszélni az emberek előtt. Szembesíteni kell mindenkit azzal, hogy nincsenek egyszerű megoldások, és főleg nem javít a helyzeten, ha holnaptól minden cigányt bűnözőnek nevezünk, mert akkor mi van másnap, a gyűlölködés csak újabb gyűlöletet szít. Őszintén kell beszélni azon tízezrek jogos panaszairól is, akik - romák és nem romák – a megbomlott kistérségekben elszenvedői a bűnözési hullámnak, a rablásoknak, tolvajlásoknak, vagy a maffiába szerveződő uzsorásoknak, a rendőrség pedig nem lép fel, vagy elbagatellizálja ezeket az ügyeket. Tudatosítani kell azonban azt, hogy a probléma nem csak rendőrségi kérdés: a szegénységgel, a munkanélküliséggel, a képzetlenséggel nem a rendőröknek kell felvenniük a harcot, hanem mindannyiunknak, mert a mi közös jövőnk függ attól, hogy sikerül-e az egyre népesebb és egyre kilátástalanabb körülmények között élő kisebbséget más pályára állítani. Lováriul, vagy magyarul, de legalább addig el kellene jutni az erre szerződtetett elitnek, hogy higgadtan nekikezdjen beszélni.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mozerandras.blog.hu/api/trackback/id/tr47946346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Közöd?? (törölt) 2009.02.16. 13:58:31

Itt mindenki folyton csak pofázni akar, mi a faxnak?? Meg kell tenni bizonyos dolgokat, cigányozni meg tilos. A miniszterelnök hülyeségét meg valóban semmiféle nyelv nem írhatja le.

Muad\\\'Dib 2009.02.16. 14:07:14

Nem kell itt semmi csoda. Meg kell vizsgálni hol vannak a legnagyobb problémák és a rendőrségnek a körmére kell nézni a cigányoknak. Ennyi. A liberális PC emberek meg mehetnek a fenébe. Vajon hová jutott volna az USA, ha a Cosa Nostra felszámolásakor tilos lett volna kimondani, hogy az olasz bevándorlók környékén kellene szétnézni. Gondolom lett volna nekik is pár Gusztos típusú barmuk, még mindig a Cosa Nostra irányítana mindent, lévén ő rögtön megmondta volna, hogy ilyet nem lehet csinálni, hogy megkülönböztetnek egy olasz-amerikait egy másiktól..

88wx335dsf 2009.02.16. 14:16:50

Qui bono, qui prodest?

fynndafrail 2009.02.16. 14:19:22

Szerintem is hagyjuk a fenébe ezt a "most valakinek ki kell állni és megmagyarázni" dolgot. Pont az efféle megmondó-kimagyarázó emberek miatt fajult idáig a dolog. El kellene hajtani végre őket a büdös francba.

futura 2009.02.16. 14:20:20

Gratulálok a beírásodhoz, minden szavával egyetértek, csak egy megjegyzésem lenne.
A fentvázolt gondolatok sem unikumok, ezeket már sokszor sok helyen leírtá., Az a megjelölt értelmiség, legalább is egy része, évtizede riadót fúj ez ügyben, és a megoldáson töpreng, sőt megoldásokat is javasol.
A politikai elit pedig süket, és tehetetlen vagyis impotens!
Most kellene valami megoldás felé az országot elindítani, gyerekem és a ti gyerekeitek érdekében.
Salve!

futura 2009.02.16. 14:28:52

Amíg a fenti kommentet írtam, páran már hozzá is szóltak. Az ő általuk javasolt "megoldás" nem kezeli problémát.
Persze a rendőrség kapcsolja le a bűnözőket, sőt prevenciót is alkalmazzon, de az USA-ban is a klasszikus maffiát nem az szorította háttérbe, hogy kimondták, az olaszok közül kerülnek ki a tagjaik. Nem tudom mit szólt volna ehhez Fermi, Caruso vagy Toscanini.

WeryWickedWitch 2009.02.16. 14:32:02

Akarod mondani: Cui bono, cui prodest?
Szerintem: Cuius regio.

Csomorkány 2009.02.16. 14:32:40

Ó, bölcsek bölcse, indokold már meg, hogy miért mondott rosszat a miskolci rendőrkapitány. Nem azt mondta: "Minden cigány bűnöző", hanem azt, "Minden bűnöző (akit ő egy bizonyos időszakban elfogott) cigány".

Ha ezt nem lehet mondani, akkor valóban nincs ötletem, hogy hogyan lehet erről a problémáról beszélni.

A származás igenis fontos nyomozati tényező. Nekem pl. nem lenne sok esélyem, ha a cigánysoron próbálnék elrejtőzni, egy cigánynak meg igen.

Bayer erre a tényre mutatott rá: ha a cigányok nem szeretik, hogy cigánybűnözésről beszélnek, akkor tessék kiadni a közöttük megbújó bűnözőket.

Egyébként Hunvald György kapcsán meg szívesen beszélek eszdéeszes bűnözésről, mivel ott is jól fölismerhető a világos kulturális minta: a mélységes arrogancia, a kritikusok kioktatása, a "mindent jobban tudok, tehát jogom van belőletek élni" - mentalitás.

Csomorkány 2009.02.16. 14:35:25

Kiegészítés:
Ha a miskolci rendőrkapitány kijelentése nem felel meg a valóságnak, vagyis ha a bűnözők egy jelentős részét nem a cigánysoron fogta el, akkor fenékbe kell rúgni, mert rágalmazott. De érdekes mód ezzel senki nem érvelt.

Muad\\\'Dib 2009.02.16. 14:41:47

@futura:
"...de az USA-ban is a klasszikus maffiát nem az szorította háttérbe, hogy kimondták, az olaszok közül kerülnek ki a tagjaik..."
De az biztos, hogy jelentősen hátráltatta volna a dolgot, ha nem lehet egyértelmúen kimondani a tényeket.

is 2009.02.16. 14:57:10

@futura: hát ez az értelmiségre való pozitív hivatkozás nálam nem nagyon állja meg a helyét. én az elmúlt tíz évben nem láttam erős, független értelimségi kiállást. pártrendezvényen opportunistákat, akik utána mindkét oldalon elmondták a sötétben, hogy persze nem a jó irányba megyünk (a béremelésekkel sem, meg a márciusi népszavazással sem), de semelyik párt saját értelmiségi holdudvara nem tartotta vissza a maga hülye politikusait. inkább némán álldogált, félrenézett. olyan bűnösök közt cinkos, aki néma alapon. egy rendes értelmiségi az elmúlt 10 évben nyilvánosan:
- elítélte a kétéves költségvetést
- elítélte Medgyesi 50%-os béremelését
- elítélte a 2005-6-os költekezést
- fellépett a 2008 márciusi népszavazás ellen (legalábbis kiállt, hogy emberek, akármennyire utáljátok Gyurcsányt, nem ez a helyes forma, és le ne szavazzátok se a tandíjat, se a vizitdíjat)
akinek legalább 3 találata van (nem házibuliban haveroknak!), az nevezheti magát többé-kevésbé független, és harcos értelmiségnek.

ratman_ (törölt) 2009.02.16. 15:20:18

Szerintem lehet oka annak, hogy mióta írott történelem létezik, a cigányproblémára semmilyen nép, semmilyen korban nem talált megoldást. Talán az az oka, hogy nincs megoldás.

gitáros 2009.02.16. 16:01:55

@átlátó: azért azt figyelembe kéne talán venni, hogy a cigányság előtt a mai napig a hagyományos vajdai intézménynek van valós tekintélye, ezért bizony, józan és értelmes dolog egyeztetni velük.

baxtalo 2009.02.16. 16:43:49

barátaim, legyetek szívesek felfogni, hogy vajdai intézmény nincs. A vajdák magukat választják meg, senki nem hatalmazza fel őket semmire, nincsenek szabályok a választásra, az időtartamra, a jogokra, nincs semmi, csak egy jó buli, amivel szerepelni lehet a tévében.

szezi 2009.02.23. 08:41:54

Igazán az "Orbán a pezsgőt hűti" témához fűzném egyetértésemet.
Én sem tartanám oly szörnyű katasztrófának, ha Orbánnak sikerülne a maga ásta verembe beesnie, jobb ma, mint holnap alapon.
Szeretem ugyanis tudni nevén nevezni a gyereket, a cinikust megkülömböztetni a jóhiszeműtől, és a szándék irányultsága még akkor is fontos, ha amint tudjuk a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve.
süti beállítások módosítása