HTML

Mózer András blogja

Locations of visitors to this page

Friss topikok

Linkblog

Magyar Népköztársaság (1949-1989), Magyar Köztársaság (1989-90), Banánköztársaság (1990- )

2009.03.09. 10:49 mozerandras

Gyurcsánynak beintett a saját csapata?

Egy évszázadonként egyszer bekövetkező válság idején az országot olyan miniszterelnök vezeti, akinek saját miniszterei és alkalmazottai mondanak ellent. Leállt a közigazgatás?

„Rá is ütnék a kezükre, ha felvennének jutalmakat” - mondta néhány nappal ezelőtt a miniszterelnök, amikor arról kérdezték, hogy válság idején kaphatnak-e ilyen juttatást kormányának tagjai. Gyurcsány a krízis kitörése után a közszféra egészét önmérsékletre kérte a jutalmak és autóbeszerzések ügyében, amit a részben vagy egészben állami cégek vezetőitől is elvárt. Kért, felszólított és komolyan nézett, helyette viszont beleszaladt egy hatalmas maflásba: miniszterei és államtitkárai – mint arról a Blikk beszámolt – fittyet hányva a felszólításnak, egyszerűen beintettek neki. Válság ide vagy oda, felvették a jutalmakat, utánuk az özönvíz.

Miközben tehát zuhan a forint, az elemzők drámai nyilatkozatokat tesznek a közelgő összeomlásról, a jegybankelnök szerint pedig vergődünk, tehát mindennél fontosabb lenne cselekvőképes kormányt és kormányfőt az ország élén tudni, Gyurcsány Ferencen átnéznek az alkalmazottai. (És akkor csodálkozunk, ha azüdülési csekkeket is képtelen megadóztatni?) Az engedetlenség a közigazgatás minden szintjén érezhető, ennek legegyértelműbb jele, hogy a február közepén, a parlamenti nyitányon nagy dérrel-dúrral beharangozott intézkedések még ma sincsenek írásba foglalva, nem készültek el a törvényjavaslatok. A piac által amúgy is túl későinek és túl kevésnek minősített csomag elemei legfeljebb március végérekerülhetnek az Országgyűlés elé. Vagy akkor sem, mert – mint lényegében ő maga is elismerte egyiknyilatkozatában – szemrebbenés nélkül hazudnak a szemébe: körbekérdezte a kormány tagjait, hogy valóban betartják-e, amit kért tőlük, és meggyőződött arról, hogy igen. Miniszterek és államtitkárok mondták a szemébe, hogy jutalmat nem vettek fel, majd csendben magukban hozzámondták, hogy „legfeljebb a jubileumit”.
 
Merthogy a jubileumi, az bizony jár. A törvényesség őre, Draskovics Tibor igazságügyi miniszter pedig nem is érti, miről van szó, szerinte a törvény az törvény, ha éppen a válság idejére esik a 25 vagy 30 éves jubileum, akkor is. Jár az bizony Szűcs Erika szociális miniszternek is, akinek jubileumi közszolgálata részben az MSZMP-ben betöltött különböző funkcióiból jött össze (tetszettek volna ugye forradalmat csinálni), még akkor is, ha éppen most vágnak vissza a szociális kiadásokon. Jár Kiss Péter kancelláriaminiszternek, államtitkároknak és főosztályvezetőknek, mert – mint Budai Bernadett kormányszóvivőtől megtudtuk – járt annak idején Pintér Sándornak vagy Harrach Péternek is. Mondják ezt egy olyan országban, ahol a cégek alkalmazottainak – törvények, szabályok és szerződések ide vagy oda – a válságra hivatkozva csökkentik a fizetésüket, vagy éppen rendre csak részletekben adják nekik oda, mint a Malév esetében. Képmutatás és pofátlanság? Á, dehogy!
 
A nagy takarékosság és az önmérséklet idején nemcsak a jutalom jár, de az új autó is, hiába kérte ennek az ellenkezőjét Gyurcsány. Az energiaügyi és a pénzügyminiszter is új autót vetetett magának, ha pedig valaki kérdezni mert, akkor „csak a Nabuccóról” volt szabad a fiatal minisztert faggatni (az újságírók pedig nem ordították le a sajtós fejét, mondván, hogy ez pont így volt a kommunizmus alatt is), Veres János pedig nem volt hajlandó még leállni sem, hogy válaszoljon a kérdésekre. Az egészet a miniszterelnök tetézte be, aki gunyorosan azzal oktatta ki a népét, hogy az autóügyeknél fontosabb dolgai is vannak, amúgy is Molnár Csaba autója „csak” havi négyszázezer forintba kerül. Érdemes megnézni a belinkelt videókat, hogy az embernek újra rendszerváltó hangulata legyen.

 

Ebben a felbolydult és képlékeny helyzetben, a miniszterek, államtitkárok és a miniszterelnök helyében én óvatosabban bánnék a szavakkal, főleg azzal, hogy mi is jár, meg mi nem. Sőt, lehet, hogy a főnököm felszólítása nélkül is nagyobb önmérsékletet tanúsítanék egy olyan országban, amelyben bizony vannak hagyományai a hirtelen és viszonylag váratlan bepöccenéseknek. 

Vigyáznék a bicskanyitogató kijelentésekkel ott, ahol sokan viccesnek találják, ha – mint a lakastrend.hu meghekkelt oldala is mutatta – az új belsőépítészeti trendekbe az akasztott politikusok illenek bele leginkább. Ilyen híres bicskanyitogató mondat volt évszázadokkal ezelőtt az, hogy "qu'ils mangent de la brioche”, vagyis ha nincs kenyér, „egyenek kalácsot” éhínség idején az emberek. Tudjuk, nem Marie Antoinette mondta, hiába neki tulajdonítják. Azt is tudjuk, hogy az ismeretlen hercegnő nem pont úgy értette, hiszen a„brioche” nem valami luxus-péksüteményt jelent, hanem csak egy másik fajta kenyeret. Aztán kicsit később az derült ki szegény Marie Antoinette-nek is, hogy éhínség idején az embereket pont ezek a nüanszok nem szokták érdekelni.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mozerandras.blog.hu/api/trackback/id/tr67990920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moholy-nagy 2009.03.09. 21:17:32

Bulvár, bulvár, bulvár, bulvár! Gyenge írás, tele csúsztatásokkal. A miniszter egyébként már rég minisztériumi autóval jár. Olcsóbbal, öregebbel. A Blikk is ráfázott a sztorira. Mert nem igaz.

Minket a hvg.hu-n letiltott a szerző, mert kritizálni mertük. Ennyit a szólás szabadságáról, a szabad vélemény kinyílvánításának jogáról.

Szégyen, hogy manapság ilyen még van.

moholy-nagy 2009.03.09. 21:19:18

El is felejtettem. Amit a hvg-ről töröltek:

Folyik a cenzúra, ráadásul cinikus módon. Ami "kimaradt":




#56 - Heller László | 2009. március 09. 16:12


Jó lenne ha Mózer András is ragaszkodna a tényekhez. Molnár Csaba lecseréltette autóját. Egy jóval régebbire, és ezután már nem kell négyszázezret fizetni, mert a minisztérium tulajdona. Ez már nem érdekli " Mószer " úrat. Kár! ha máőson szá,monkéri a korrektséget, maga is lehetne az!Gondolom miközben jót mulat, milyen mulatságosat, érdekfeszítőt ír. Tényleg nevetséges!



#55 - mit mondott kedves Tapasztalt | 2009. március 09. 16:10


ossza meg velünk könyörögve kérjük





#54 - Lajos | 2009. március 09. 16:06


Tessék, itt az eredménye az outsourcingnak!



#53 - Szomorú | 2009. március 09. 16:02


Bulvár, bulvár, bulvár, bulvár és bulvár!

Végezetül, bulvár. Ide süllyedt a hvg.hu.



#52 - kíváncsi | 2009. március 09. 16:00


Ez itt az Echo Tv és a Magyar Hírlap közös új honlapja?



#51 - zia | 2009. március 09. 15:55


A cikk és a felvetés úgy baromság ahogy van. Egyszerű hazugságon és hangulatkeltésen alapszik. Sajnos ez lett a divat. Először a Fidesz nem tartotta magát semmihez, aztán mára már senki semmihez.Ha jön Orbán , majd az iszlám törvényei szerint tartatja be a törvény? KIn kezdi magán? Aki lop , levágják a karját?



#50 - Tapasztalt | 2009. március 09. 15:54


engem kimoderáltak, de miért?



#49 - Benedek | 2009. március 09. 15:49


Mivel lehet megállítani a folyamatosan csökkenést a példányszámban és a látogatók számában? Nem így, az biztos.



#48 - Tapaszka | 2009. március 09. 15:43


KOMPOL (Comments Police):

Valóban, csaló van a falóban. Ráadásul a hozzászólások rendszeressége is hasonló. Szégyen!

Pár napja eltünt az országítélő beszédhez kapcsolódó cikk összes hozzászólása. Furcsa, nem?



#47 - gumicsont | 2009. március 09. 15:40


Ez a fikázós stílus eddig egy másik internetes portálra volt jellemző.
Amint látszik, a tények sem mindig zavarják a T. szerzőt,a lényeg a gumicsont amin rágódhat az olvasó - és persze a letöltések száma.
Ezzel a színvonallal hamarosan Lengyel úr méltó vetélytársa lehet.



#46 - András | 2009. március 09. 15:39


Így hal meg egy kritikus lap és a szólás szabadsága! Good bye, hvg.hu, good bye, freedom of speech, welcome the mob-rule!



#45 - KOMPOL (Comments Police) | 2009. március 09. 15:36


#2,3,4:Greg

#8,10,11:ego

#1,30,32,33,34:brave new world

#35,36,37,42:Csehi Péter

#23,27,28:Cirmipapus

#16,24:Ráció
#15,25:Muhi

#26,29:szerintem



Alapos a gyanu, hogy a hvg.hu szerkesztosege maganak gyartja a kommenteket. Ennyire megharagudtunk Ferire, vagy mi? Mar nem bizunk az olvasok itelokepessegeben?

Honnan jonnek ezek a hozzaszolok, akiket sosem lattunk korabban? Miert viselkednek ugyanugy? Azert talan, mert nehany hvg.hu munkatarsrol van szo?

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2009.03.10. 16:39:29

Globális összeesküvés van kibontakozóban a mi Ferink ellen? Alakulóban a Brüsszel-Berlin-HVG-tengely?

Különben hagyjuk az iróniát, a szerző tényleg csúsztat. A vak is látja: stabil kormányunk van rátermett kormányfővel, aki a programját következetesen végrehajtja.
süti beállítások módosítása