HTML

Mózer András blogja

Locations of visitors to this page

Friss topikok

Linkblog

Magyar Népköztársaság (1949-1989), Magyar Köztársaság (1989-90), Banánköztársaság (1990- )

2008.11.03. 20:20 mozerandras

Felveszünk: hiteles, koncepciózus válságmenedzsert

Magyarország nemcsak a Gyurcsány és Orbán által vezetett két csapatból áll. Rajtuk kívül is, sőt, igazából rajtuk kívül vannak csak igazán szellemi műhelyek, fiatal értelmiségiek és üzletemberek, gondolkodó emberek, akik megfogalmaznak vitára alkalmas válaszokat Magyarország jövőjéről. Az országot eddig vezető politikai elitet ők fogják felváltani. Most már csak az a kérdés, meddig kell várni?

Szegeden napokig elfelejtették átállítani a tudományegyetem zenélő óráját a téli időszámításra, de az MTV Híradó beszámolója szerint Budapesten is hasonló volt a helyzet a múlt héten. A Váci utcában, a József nádor téren és a Parlamentnél is rosszul jártak a köztéri órák, volt ahol egy órával többet mutattak, mint kellett volna, máshol – még a nyári átállítás hibái miatt – másfél órával kevesebbet. A debreceni Kistemplom órájáról pedig az derült ki, hogy az akkumulátor öt évvel ezelőtti (!) lemerülésekor törlődött az egész program, ott azóta nincs pontos idő.

Egy óra vagy kettő ide vagy oda, néhány milliárd euró plusz vagy mínusz, tizenharmadik havi vagy tizennegyedik havi nyugdíj errefelé már régen nem számít, az országban utoljára több mint tíz éve, a Bokros csomag idején jeleztek pontos időt, azóta totális a pénz- és az időzavar. Most egy hete, éppen a téli időszámítás bevezetésekor azonban majdnem taccsra tettük a világ pénzügyi rendszerét, és ez – akarjuk vagy sem – mindent alapvetően megváltoztatott.

 

A Valutaalap és az Európai Unió 20 milliárd eurós csomagja újabb – immár utolsó - ébresztő, ami egyszerre szól a Magyarországot válságból válságba vezető magyar politikai elitnek, és persze annak a magyar átlagpolgárnak is, aki hatalomra segítette, és hatalomban tartotta az álmok álmodóit, a magyar mentalistákat. Tudomásul kell venni, hogy már minden kanalat meggörbítettek, nincs több nyúl a kalapban, új időszámítás kezdődött.

Gyurcsány és Orbán, a magyar álom két papja persze érzi az új idők szelét és új „korrekciós” mutatványba kezdett. „Ha azt akarjuk, hogy minden úgy maradjon, ahogy van, mindennek meg kell változnia” – ez a jelszavuk, amit Lampedusa híres Párduc című regényében olvashattak. Megújítják tehát a látványcirkuszt, hajlandók akár egyeztetéseket, nemzeti csúcsokat is tartani, vagy a nemzeti érdekre hivatkozva egymást is támogatni nyilatkozatokban és levelekben az Európai Unió előtt, csak, hogy egymást hatalomban tartsák. A páros fennmaradása érdekében mindkettejük elemi érdeke ugyanis, hogy az ország előtt álló stratégiai kérdéseket hitvitává, vallásháborúvá silányítsák és elfedjék a tényt: két, szellemileg kifáradt, erkölcsileg lezüllött csapatot vezetnek, amely képtelen kezelni a konfliktusokat, a válságokat és főleg képtelen innovatív válaszokat találni egy megváltozott világban Magyarország sorskérdéseire.

Éles vitákat várhatunk tehát tőlük arról, hogy lehet-e egy évre felfüggeszteni a 13. havi nyugdíjat, vagy szabad-e megvonni a közalkalmazottak egy havi bérét, de egyikük sem fogja feltenni az alapkérdéseket a magyar választók előtt arról, hogy a hosszabb távú versenyképességünk – magyarul a megélhetésünk, a munkahelyeink megőrzése, a gyerekeink jövője – érdekében, mit várjunk el az államtól, mit vagyunk hajlandók adóforintjainkkal megfizetni és főleg mit nem. A válaszaik nem különböznek majd attól, amit a 80-as évek eleje óta látunk, és ami a húzd meg- ereszd meg ciklusaihoz vezetett.

 

Magyarország azonban nem csak ebből a Gyurcsány és Orbán által vezetett két csapatból áll. Rajtuk kívül is, sőt igazából rajtuk kívül vannak csak igazán szellemi műhelyek, fiatal értelmiségiek és üzletemberek, gondolkodó emberek, akik megfogalmaznak vitára alkalmas válaszokat Magyarország jövőjéről. Azt elmúlt hetekben többen előbbre léptek közülük: a Lehet Más a Politika, az Élőlánc Magyarországért éppen úgy ennek az újhullámnak a része, mint azok a vállalkozó-üzletemberek, akik programokat fogalmaznak, vagy válságmenedzsernek jelentkeznek be.

Bajnai Gordon csendesen építgeti magát, leginkább arra az esetre, ha az MSZP-nek Gyurcsány esetleges jövő évi háttérbe vonulása után lesz szüksége hiteles és egyébként minden oldal felé nyitott, tehát többséget teremteni képes személyiségre. A miniszterelnökség felé vezető úton a legjobb módszer folyamatosan tagadni az ilyen irányú ambícióit, amit meg is tesz minden alkalommal. Hozzá hasonlóan a válságmenedzser szerepére lehetnek alkalmasak a volt tőzsdeelnökök: Jaksity György és Szalay-Berzeviczy Attila sem véletlenül nyilatkozta végig a magyar médiát, mint ahogyan érdekes, hogy a nyilvánosságot eddig kerülő Albrecht Ottó, a Cashline elnöke is éppen most lépett elő, az Indexen és az Inforádióban, és fogalmazta meg elképzeléseit. Korábban az Oriens pénzügyi tanácsadó cég szakértői,  Orbán Krisztiánnal az élen, komplett programot alkottak az ország kilábalására.

A Valutaalap csomagjával tehát új időszámítás indult az országot eddig vezető politikai elit számára. Vagy felismerik, hogy a pénzügyi és világgazdasági válság miatt már nincs sem idő, sem pénz az alibi megoldásokra, tehát képesek integrálni ezeket az újhullámos programokat, embereket, és velük együtt megtalálni az ország számára releváns válaszokat, vagy a válság végleg elsöpri majd őket. A visszaszámlálás megkezdődött.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mozerandras.blog.hu/api/trackback/id/tr7748103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ger82 2008.12.01. 08:10:34

tisztelt Szerző Úr!

Ön nagyon nagyon optimista, még néhány választást végig fogunk csinálni ezekkel a papokkal!
süti beállítások módosítása