HTML

Mózer András blogja

Locations of visitors to this page

Friss topikok

Linkblog

Magyar Népköztársaság (1949-1989), Magyar Köztársaság (1989-90), Banánköztársaság (1990- )

2008.10.27. 08:06 mozerandras

Gyurcsány és Orbán a gejzírben

 A hétvége „varázslatos” eseményt hozott a magyar politikában. Gyurcsány köszönetet mondott, hogy a Fidesz elnöke a német kancellárnak és a francia elnöknek írt levelében támogatta annak a csomagnak az egyik pontját, amit miniszterelnök a legutóbbi uniós csúcson terjesztett elő. Mielőtt azonban letörölnénk arcunkról az örömkönnyeket, vegyük észre: az idill beleillik abba a pótcselekvés-sorozatba, amivel az ország felelős vezetői hetek óta egymást szórakoztatják. És a bénázással csak fokozzák a bajt. Nézzük melyek ennek a lassan horrorba forduló komédiának a látványelemei.

Egy: a válság bűnös elbagatellizálása. Magyarországot csak a világméretű vihar „oldalszele” éri el – hallottuk hetekig. Ennek az egyébként a jegybanki vezetőktől eredeztethető mondatnak az amerikai és európai bankcsődökig volt létjogosultsága a befektetők megnyugtatásában, utána viszont a kincstári optimizmus kontraproduktív lett. Az illetékes elvtársak hazugságára szocializált lakosság ekkor kezdte érteni, hogy milyen nagy a baj, az elmúlt években a hazudós magyarokhoz hozzászokott világ pedig ekkor kezdett el igazán idefigyelni. Észre kellett volna venni, hogy Magyarország messziről alig különbözik a magas eladósodottsággal, erős nemzetközi pénzügyi kitettséggel, és rossz piaci kilátásokkal bíró autóipari cégektől: a magyar állampapírok – ezekhez hasonlóan - az elsők között lesznek, amelyektől mindenki szabadulni akar. A válság elbagatellizálása folytatódik: a múlt héten Bajnai Gordon gazdasági miniszter büszkélkedett a CNBC kamerája előtt, hogy Budapestnek „mélyzsebű” barátai vannak, akik, ha kell, segítenek Nekünk nem kell tehát semmit tenni, majd jönnek a lovagok fehér lovon. Mi ez, ha nem felhívás a keringőre?

Kettő: veszélyben a haza! A gonosz spekulánsok támadás alá vették az országot – mondták szinte naponta a politikusok, akik szerint ellenállunk, visszavertük az első rohamokat. A csordától lemaradt antilopok vagyunk, amelyre most egy egész oroszláncsapat vadászik – sugallta a CNBC közönségének a jegybankelnök és már az óvodában is azt harsogják a gyerekek, hogy mi nem vagyunk Izland, lám itt még egy nyamvadt gejzír sincs. Ugye nem kell magyarázni, mennyire vicces épp a spekulánsoknak szóló tévécsatornán ütni a spekulánsokat az ’50-es éveket idéző dumával. Az Izlandtól való kétségkívül számos földrajzi, botanikai és persze makrogazdasági különbség hangsúlyozása fontos, de rendszeres felemlegetése éppen az ugyancsak meglevő rémisztő hasonlóságokra irányítja rá a figyelmet. (Csak jelzem: nehogy a CNBC megtalálja a Tihanyi-félszigeten egykor működő gejzírek kúp alakú maradványait!) A spekulánst verő, hazát védelmező szerep a piacellenes magyar közönség előtt lehet népszerű, de hatása pontosan a Lajtáig tart.

Három: rohangálás fűhöz-fához A bénázásos túlmozgás csúcsa, a kétségbeesés egyszerűen dekódolható jele az, amit a kormányzat előadott telefonálgatásban, Washingtontól Brüsszelig való szaladgálásban. Remek időzítéssel először a világ pénzügyi rendszerében utolsó menedékként ismert Valutaalapnál sikerült elérni, hogy biztosítsa támogatásáról az országot. Egy közös imádsággal egybekötött sürgős pápai audencia vagy a békefenntartók behívása persze nagyobbat szólt volna, de a hatás így sem maradt el: a már idézett CNBC-nél akkor dönthették el, hogy leszervezik a pesti utat. Gyurcsány Brüsszelig szaladt az Orbán által most támogatott négypontos kormányzati javaslatcsomaggal is, ami azt célozza, hogy az unió lazítsa a maastrichti szabályokat, tehát segítse meg azokat, akik eddig semmit nem tartottak be belőlük, sőt évekig még az adatokat is behazudták. Mentsék meg bűnös lelkünket! Gondolom, nem kell ecsetelnem, hogy mi a realitása ezeknek a hiteltelen javaslatoknak, az előterjesztő személye erősen kétségessé teszi az elfogadásukat, kár ezekre időt, diplomáciai erőfeszítést és kormányzati erőforrást pazarolni. A telefonálgatás olcsóbb ugyan, de legalább annyira veszélyes, mint a rohangálás. Gyurcsány csak az utóbbi három napban a brit miniszterelnökkel és az orosz elnökkel telefonozott (vele vajon minek?), ezt a híváslistát utoljára tényleg a bedőlt Izland miniszterelnökének sikerült felmutatni.

Négy: látszategység felmutatása. Nemzeti csúcs, politikai csúcs, mindez nem más, mint a semmi passzírozása és a felelősség elmaszatolása. Szép régi magyar hagyományok követéséről van szó, amiben immár – mint a hétvégi levél is mutatja - Orbán is partner. A baj ezzel a tradícióval az, hogy a válságos napokban a cselekvésképtelenség tudatát és látszatát erősíti kifelé. Egységet nem a látszatcselekvésben, hanem az igazi cselekvésben, nem a válság közös erővel történő kommunikálásában, hanem egy hatékony cselekvési terv együttes képviseletében kellene felmutatni.

A tennivalók hátra vannak

A hétvégét és az elmúlt hetet – nem utolsósorban a jegybanki vezetés lélekjelenlétének, és szakértelmének köszönhetően – sikerült túlélni, Magyarország helyzete azonban alapvetően nem változott (magas állami, lakossági és vállalati eladósodottság, devizafinanszírozási kitettség, folyó fizetési mérleghiány, alacsony növekedési kilátások, kisebbségi kormány, politikai kockázat stb). Miközben a 300 bázispontos kamatemeléssel a jegybank szinte elment a falig, a lehetőségeinek a határáig, a kormányzat elmulasztotta, hogy a kamatemelés hatására a saját programjával rácsatlakozzon. Egy olyan programmal, amit szegény Simor András már hetek óta szajkóz, és amelyben előbb a stabilitás megteremtése szerepel, csak ezután a versenyképesség javítása. A program egyszerre szól Gyurcsánynak és Orbánnak is.

 

Tehát: az idei és jövő évi költségvetési hiányt a mostani terveknél is drasztikusabban kell leszorítani. Hiába büszkélkedhetünk az elmúlt két évben valódi javulással, a mostani válság a bizalomról is szól, és el kell fogadnunk, hogy nem rólunk mintázták az őszinteség szobrát, nem bíznak bennünk. Ehhez a második Bokros-csomaghoz kellene Orbán igazi támogatása. A szigor mellé értelmes és hiteles, több évre szóló – a szociális rendszert is érintő - kiadáscsökkentési programot kell párosítani, olyan mértékűt, ami egy vagy két év múlva már adócsökkentést, tehát a gazdaság élénkítését is lehetővé teszi. Ehhez pedig Gyurcsány és az MSZP támogatása kellene. Egy ilyen hiteles, több éves programmal aztán már lehetne házalni külső segítségért - az Európai Központi Banknál, az IMF-nél, Brüsszelnél.

 Ha nem változtatunk, akkor tényleg csak idő kérdése az újabb jelentős forintgyengülés és az összeomlás. Abba kellene tehát hagyni végre a válság elbagatellizálását, a fűhöz-fához

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mozerandras.blog.hu/api/trackback/id/tr44733711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teknős 2008.10.27. 11:19:16

Szép összemosási kisérlet ez is. Látszik a tendencia a HVG-n.

Jó lenne felfogni végre, addig amíg ez a majom Magyarország miniszterelnöke , addig csak hátrafelé megyünk.

Nem akarom védeni Orbánt, mert nem érdemli meg, de azért egyenlőségjelet tenni közéjük, annyi, mint elzárkózni a megoldások elől és nincs más cél, csak átmenteni a hatalmat egy nyugodalmasabb időre.

Frank Pentangeli 2008.10.27. 21:11:25

Figyelem!
Fletó Putyinnal beszélt telefonon. Ő az orosz miniszterelnök.
Minden oroszok elnöke: Medvegyev úr. Putyin az előző elnök volt.
Irkálunk itt mindenfélét, osztjuk az észt, nagy az orcánk.
süti beállítások módosítása