HTML

Mózer András blogja

Locations of visitors to this page

Friss topikok

Linkblog

Magyar Népköztársaság (1949-1989), Magyar Köztársaság (1989-90), Banánköztársaság (1990- )

2009.02.23. 12:30 mozerandras

Orbán behűti a pezsgőt és átveszi a kormányzást?

Orbán a pénzügyi összeomlásra játszik, utazgat, vár és a történelmi vereségbe hajszolja a szocialistákat.

Egy éve sincs, hogy Orbán Viktor egy zártkörű beszélgetésen elmesélte: az őszödi beszéd kiszivárgása után a párt vezetősége kollektíve pezsgőt bontott és ivott a közelgő tizenkét éves kormányzásra. Akkor vált előttük világossá, hogy Gyurcsány Ferenc – mint az ominózus beszélgetésen fogalmazott – „idióta”, akivel azonban a Fidesz megütötte a főnyereményt. Ha ugyanis szépen magára hagyják, és csak arra ügyelnek, hogy az őszödi beszéd után a szocikat szorosan hozzáláncolják, akkor Gyurcsány előbb vagy utóbb magával rántja a pártot, az MSZP a történelmi megsemmisülés útjára lép, a Fidesznek és persze Orbánnak pedig egyszerűen az ölébe hullik a kormányzás. A Fidesz „viktoriánus” magja 2006 óta e stratégia mentén politizál, egy pillanatra sem tért le erről az útról; ha kellett, hangzatos ultimátumokkal, vagy csak az előrehozott választás mumusával rendre elérték, hogy Gyurcsány menekült előre, a szocikat pedig mint túszokat vitte magával. A válság kitörésekor a politológusok ennek az úgynevezett őszödi paradigmának a végét mondták ki, és jól el is vitatkoztak a témáról. 


Az őszödi paradigmának azonban – akármit is mondanak a politológusok – csak akkor van vége, ha a játszma szereplői is úgy akarják, márpedig a jelek szerint Orbán tántoríthatatlanul halad előre a régi úton, Gyurcsány pedig továbbra is a kezére játszik. Ne becsüljük le Orbán történelmi ösztöneit, inkább figyeljük a játékot, és vegyük észre, hogy a válság miatti rövid átmeneti zavar után mintha minden ismét Orbán forgatókönyve szerint rendeződne! 

Először is: Gyurcsány csak akkor tudja megszakítani az őszödi paradigmát, ha képes gyorsan és hatékonyan kezelni a válságot, minden más esetben csak tovább ássa a már amúgy is mély gödröt saját maga és a pártja alatt. A múlt héten azonban azt láttuk, hogy Gyurcsány nagy dérrel-dúrral beharangozott programja után rekordmélységekbe gyengült a forint, és egyre több elemző egy közelgő államcsődről, de legalábbis a válság gyors magyarországi elmélyüléséről, a pénzügyi ellehetetlenülés réméről beszélt. 

A forint gyengülése és a harmatgyenge program tovább erodálta a Gyurcsány képességeibe vetett hitet a ballib oldalon. A helyzet komolyságát mutatja Gyurcsány szempontjából, hogy az egyik véleményformáló, Békesi László volt pénzügyminiszter még a miniszterelnök épelméjűségét is megkérdőjelezte. „Nevetséges arról beszélni, hogy 2014-től értékalapú ingatlanadót vezetnek be, vagy hogy évente négy hónappal emelik a nyugdíjkorhatárt. Most 2009 van, a csőd itt van a nyakunkon, az állami kiadásokat kellene csökkenteni” – összegezte a programot Békesi, hozzátéve: „épeszű ember ilyet nem mond. Ha valaki azt akarja, hogy hangosan röhögjön a világ, akkor kell ilyeneket mondani”. Mindez pedig az SZDSZ által szervezett Liberális Gazdasági Konferencián esett meg, ahol egyébként – a Gyurcsány-ellenes egység jegyében – az asztalnál ott ült a ballib által sokáig kiközösített egykori fideszes pénzügyminiszter, Járai Zsigmond is. A Gyurcsány-ellenes értelmiségi egységfront persze még nem az Orbán melletti kiállás, de fontos lépés a hatalom megszerzése felé. 

Másodszor: Orbán azt is látja, hogy az idő immár a nagy időhúzó, a nagy előremenekülő Gyurcsány ellenére, az ő malmára hajtja a vizet. Minél több idő telik el a láthatólag egyre mélyülő válságban, annál nagyobb lehet Gyurcsány és a szocialisták veresége. Nem csoda hát, hogy a múlt héten a Fidesz elnöke immár másodszor jelentette be az évi rendes országértékelő beszédének eredetileg február 18-ra időzített elhalasztását. Az első halasztás még könnyen indokolható volt, hiszen Orbán nyilvánvalóan meg akarta várni Gyurcsány programbeszédét a parlament tavaszi ülésének első napján. A második halasztásnak azonban alapjában véve semmi értelme, kivéve, ha azt feltételezzük, hogy Orbán a helyzet további romlására játszik és arra számít, hogy a válság, főleg annak a pénzügyi része, még néhány hét alatt is tovább eszkalálódhat. 

A halasztást azon a napon jelentették be, amelyen a forint újból rekordmélységbe gyengült az euróval szemben. A hivatalos indoklásban ugyan a pártelnök hirtelen megszaporodott nemzetközi elkötelezettségei szerepeltek, de a fapados légitársaságok világában akár egy déli berlini találkozó után is beleférhetett volna egy pesti este, Orbán azonban időt akar nyerni, és – az őszödi paradigma jegyében – arra játszik, hogy akár heteken belül valódi pénzügyi összeomlás, vagy ahhoz nagyon hasonló helyzet következik be, ő pedig a nemzet megmentőjeként mutatkozhat. Azt se felejtsük el, hogy a nagy beszéd március 6-i időzítése sem véletlen: a Fidesz január végén azért éppen március 8-i hatállyal nyújtotta be a parlament feloszlatására vonatkozó javaslatát, mert egy aznapi döntés még lehetővé teheti az előrehozott és az európai parlamenti választás együttes megrendezését. Ki tudja, mi történik március elejéig? – gondolhatja Orbán. 

Harmadszor: az idő azért is Orbánnak használ most, mert a közvélemény-kutatások szerint amúgy is egyre kevésbé elutasított Fidesz-elnök a fokozódó válságban erősítheti a nemzetközileg is elfogadott államférfi imázsát a hazai választók, a külföldi döntéshozók és nem utolsósorban a jövendő kormányzása idején létfontosságú intézményi befektetői kör előtt. Orbán Berlintől Varsóig most a magyarok igazi megmentőjének szerepét kezdi vinni, ezzel pedig a nemzetközi hadszíntéren részben átveszi a kormányfő szerepét. Miközben a válság pénzügyi kezelésével kapcsolatban igazából Gyurcsánynak kellene tárgyalnia Angela Merkellel és Donald Tuskkal, ezeket az egyeztetéseket Orbán vette a kezébe. 

Orbán utazgat, vár és közben valószínűleg behűtötte az újabb palack pezsgőt. Az idő most már tényleg neki dolgozik.
 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mozerandras.blog.hu/api/trackback/id/tr75960452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lenoardo999 2009.02.23. 13:04:38

Egy fontos dolgot másképp látok. Egyikünk sem tudja pontosan, hogy Orbán Viktor mit, miért tett vagy tesz, minek örül igazán és minek nem. A cikk nagyon rosszindulatú Orbánt feltételez, aki például örült az őszödi beszédnek, Gyurcsány ballépéseinek, a válságnak, csak azért, hogy közelebb kerülhessen a hatalomhoz, nem törődve az ország sorsával. De az események lényegileg ugyanilyen pontossággal magyarázhatók egy sokkal kevésbé rosszindulatú Orbánt feltételezve is. Elképzelhető-e, hogy Gyurcsány bármikor jobb csomagot nyújtott volna be, ha nem feltételezzük, hogy Orbán a gyenge csomagnak örül? Bárminek is örül vagy nem örül Orbán Viktor csupán fikció az ok okozati visszahatás feltételezése Gyurcsány tetteinek minősége és Orbán Viktor érzelmi élete között. Pezsgőt bont vagy nem Orbán Viktor Gyurcsány tettei, annak következményei ismertek, értékelhetők. Pezsgőt bont vagy nem Orbán Viktor, az ország azért szavaz Gyurcsány ellen, mert itt tartunk. Én nem örülök ennek, és nincs felesleges energiám, hogy már most az előttünk álló éveket sirassam, éppen elégnek tűnnek a mögöttünk állók. Az idő tehát azért dolgozik Orbán Viktornak, mert őt szereti és nem Gurcsány Ferencet. És az idő nem idióta.

lenoardo999 2009.02.23. 13:24:02

Beleolvastam a többi cikkedbe is, és most már látom, az egész blogot áthatja az általam kritizált prekoncepció. Ha a Fidesz arra törekszik, hogy az elmúlt évek hibás kormányzati lépéseinek következménye a szocialista-szdsz kormány működésének legyen betudható (ráégjen, ahogy te írod), és ezzel ellentétben a szocialisták arra törekszenek, hogy ezt a felelősséget a jövőben megválasztandó kormányra hárítsák, akkor hogyan tekinthető a két szándék egyenlőnek. Várom a válaszaidat.

Beke81 2009.02.24. 13:09:01

Kedves Mózer úr! Erre szokták azt mondani, nehogy már a nagymama tegye el a befőttet... kérem, vizsgáltassa ki magát egy jó pszichiáterrel, aki segíthet Önnek abban, hogy ráébredjen arra, miféle spiritus malignus gigantikus alakját vetíti bele az alacsony növésű és kevéssé sikeres magyar politikusba, OV-be.

A nagy büdös helyzet ezzel szemben az, hogy akkora böszmeséget, mint amekkorát az MSZP és vezére, valamint a velük együtt tamtamozó "értelmiségi" siserehad itt összehozott, nemhogy Európában, talán a világon sem találni sehol. S csak hogy tudja: én Auschwitz-túlélők között nőttem fel, s nem azért vagyok ezen kiakadva, mert a saját felmenőimmel lennének bajaim. Nem. Itt a modern történelemben egészen párját ritkító faszság ment végbe, Gyurcsány vezérletével és a ballib ko-vuduzásával. Ugye emlékszik még, hogy a Őböszmesége a Fidesz gazdaságpolitikai ajánlatait sorra levuduzta -- majd egy év múlva próbálja bevezetni úgy-ahogy, későn, elégtelenül, Alzheimeresen.

Sokat gondolkozom a böszmeség dimenzióin. A cikke alapvetően rosszindulatú, s ha mondjuk Ön természettudományos területen dolgozna, akkor most amellett érvelne, hogy 2+2=5. nagyjából ennyire konzisztens, amit mond, meg amit látunk a tények világában.

Vajon hogy szabadulhatna meg ettől a végzetes elfogultságtól? Gőzöm nincs. Talán egy pszichiáter... vagy próbáljon meg imádkozni. Vagy tegye ki magát egy kalandtúrának Dél-Amerikában. Vagy álljon be a francia idegenlégióba... ott majd ütköztetik a valósággal s talán megtanulja, hogy a tények: tények.

A tény pedig az, hogy ilyen kormánya ennek az országnak az ismert történelemben nem volt. Sőt, a magam részéről talán csak Charles Taylor libériai őrültet ismerem, akinek tevékenysége ehhez a böszméhez hasonlítható.

S ennek mindenki megissza a levét, mint világosan látszik.

moholy-nagy 2009.03.09. 21:23:46

Elfogult a szerző, de nagyon. Orbán Viktornak milyen államfő imázsa lenne?! Hol?!
süti beállítások módosítása